fbpx

Prvá, úvodná víkendovka 4. ročníka nášho rozvojového programu je za nami a Show your talent aj jeho upgrade, Show your talent Academy, na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici je už v plnom prúde. Ako to však vyzeralo na víkendovke?

Víkendovka sa uskutočnila začiatkom týždňa na Starých Horách, v rodinnom penzióne St. Maria. Prostredie Starých Hôr potešilo všetkých účastníkov víkendového školenia a najmä našich vzácnych učiteľov.

V pondelok sme privítali našich študentov, ktorí prichádzali postupne do miestnosti s očakávaniami a hravou náladou. Aby sa účastníci medzi sebou čo najlepšie spoznali, urobili sme si zoznamovacie aktivity, ako napríklad hru “Fíha”, pri ktorej sme sa dozvedeli mená všetkých účastníkov a niečo, čo o nich doposiaľ nikto nevie či aktivitu „Strom života“, ktorá nám ukázala očakávania študentov a ich obavy z nasledujúcich dní.

Informácie o formálnom, neformálnom a informálnom neboli vôbec nudné – študenti mohli totiž predviesť svoje herecké schopnosti. Každý tím mal pridelenú situáciu, na ktorú si pripravil divadelnú scénku, a ostatné tímy hádali, o aký typ vzdelávania ide.

Hneď ako prvú sme si odskúšali dynamiku tímu, a to pomocou Marshmallow challenge – stavania veže zo špagiet. Čerešničkou na torte bolo odskúšať stabilitu cukríkom marshmallow na vrchu veže. Úspech vo výzve, stavba čo najvyššej a najkrajšej veže, vyžadovala komunikáciu a kooperáciu medzi účastníkmi aj učiteľmi.

Na druhý deň nesmel chýbať ranný energizér v podobe vymýšľania tanečných prvkov. Študenti si neskôr vyskúšali byť obhajcami vlastného názoru v argumentačnej debate. Na upevnenie vzťahov v tíme sme si pripravili zábavnú aktivitu s názvom sabotér, pričom si účastníci preverili dôveru v tíme a zistili, aká je veľmi dôležitá pri spoločnej práci. Večer sme si spríjemnili zabavno-vedomostným kvízom a zakončili sme ho tancom a dobrou hudbou.

Posledný deň patril začiatku práce na projektoch, ktorým sa tímy budú venovať v nasledujúcich mesiacoch. Tímy mali priestor vymyslieť svoj názov, nadizajnovať logo a „vybrainstormovať“ niekoľko nápadov pre ich budúci projekt.

Celé školenie sme ukončili reflexiou dojmov z víkendu. Dostala sa nám veľmi pekná spätná väzba tak od žiakov, ako aj od učiteľov, ktorým chceme poďakovať za vynikajúcu spoluprácu, nadšenie a aktívny prístup ku všetkým aktivitám. Ďakujeme, samozrejme, aj študentom za krásne tri dni strávené spoločne na víkendovom školení Show your talent.

Na záver by sme s vami chceli zdieľať spätnú väzbu študentov nášho programu a ich pocity z atmosféry na prvej vikendovke:

„Show Your Talent víkendovka bola v mnohých smeroch jedinečná. Bolo tam veľmi veľa ľudí, ktorí sa pred týmito 3 dňami nepoznali, ale aj napriek tomu bola atmosféra veľmi prívetivá. Aktivity a celkový program bol takto zahalený ešte väčším rúškom tajomstva, čo malo dobrý vplyv na jeho fungovanie.”

Peter Kovaľ, II.E

„Som veľmi rád, že vznikol takýto projekt a že som sa ho mohol zúčastniť, hlavne víkendovky, ktorú zorganizovali pre nás ako účastníkov tejto udalosti. Na tejto super víkendovke sme určite všetci zažili veľmi veľa zábavy, ale tiež sme sa naučili veľa o komunikácii, empatii a práci v tíme. Určite si každý z nás odniesol veľa dobrých spomienok a radosti.”

Bryan Macove, I.M

„Prišli sme na miesto a už v ten moment sa mi tam začalo páčiť. Ubytovali sme sa, začali sme sa lepšie spoznávať a pomaly sa mohli začínať aktivitky a postupné formovanie tímu. Ďakujem všetkým, ktorí tam boli a sprostredkovali nám nové skúsenosti a zručnosti. Viem, že som si z tejto prvej víkendovky odniesol veľa poznatkov a informácií, o ktorých som si predtým nemyslel, že by som ich niekedy mohol potrebovať.”

Peter Jakub Antálek, I.A

Autorka blogu: Sofia Sliacka

„Toto podujatie je podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.”
.
“Program Show your talent je finančne podporený Banskobystrickým samosprávnym krajom a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, n.o”

Pin It on Pinterest