fbpx

Máme za sebou prvý workshop, teda v poradí už druhý, ale prvý ONLINE.
Prinášame vám postrehy študentov na našu experimentálnu ONLINE výučbu, jej plusy a mínusy.

Áno, je možné vyučovať prostredníctvom internetu, web kamerky a z pohodlia domova. Tento týždeň sme si to vyskúšali so žiakmi SPŠ Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici. Má to mnoho výhod, ale aj isté nevýhody.

V prvom rade sme študentom chceli sprostredkovať tipy a skúsenosti s prípravou a realizáciou projektu, ktorý si aktuálne v Show your talent vytvárajú a nezahltiť ich kopou materiálov, ktoré by možno bez vysvetlenia nepochopili.

Nedá sa úplne povedať, že online výučba je to najlepšie, čo môže byť, keďže všetci sme rozdielni a vyhovuje nám niečo iné. Pre nás lektorov je kľúčové vidieť emóciu, zážitok, a skupinovú dynamiku, čo nám kus chýbalo. Pre študentov je zas digitálna verzia prijateľnejšia. No viac vám v dnešnom blogu povedia naši účastníci.

Dá sa podľa teba vyučovať takýmto online spôsobom?

Áno dá sa, v tejto dobe v tom nevidím problém a je to navyše z pohodlia domova.

Teoreticky by sa dalo, ale nie s každým učiteľom . Ale hlavne normálne osobné vyučovanie je najlepšie.

Áno.

Môžeme teda povedať, že aj takáto forma vzdelávania má zmysel, najmä v krízových situáciách. Avšak študentom sa stále najviac pozdáva priama komunikácia, normálne vyučovanie, z čoho sa tešíme a dúfame, že už o pár týždňov sa osobne stretneme na ďalšom workshope. Predsa len emócia a zážitok z neformálneho vzdelávania sa nedá nahradiť.

Cez čo prebiehal náš online workshop?

Komunikovali sme cez aplikáciu https://www.webex.com/, ktorá je v základnej verzii bezplatná, môžete počas hovoru zdieľať svoju obrazovku, využívať chat, pričom dĺžka hovoru je neobmedzená. Do konferenčného hovoru sa môže pripojiť až 100 účastníkov.

Nás komunikovalo približne dvadsať, v úvode každý zo študentov zdieľal s ostatnými nejaký zaujímavý zážitok z uplynulých dvoch týždňov, potom sme im predstavili program workshopu a následne študenti prezentovali svoje nápady na projekty.

V druhej časti sme žiakom poskytli cenné rady a tipy ako svoj projekt vylepšiť, ako dať svoj nápad na papier a na záver sme si to celé zhodnotili.

Čo si sa naučil/a počas workshopu?


Naučila som sa dávať väčší pozor nato, čo a kto hovorí, na každú povedanú vetu, ktorá padla v konverzácii. Lebo nie vždy všetkému rozumieť v tomto type komunikácie.

Na otázku, aké si mal/a očakávania od online workshopu sa študenti zhodli:

Nemala som očakávania žiadne konkrétne, proste som dúfala, že všetko bude v poriadku, bude sa dať bez problémov komunikovať. Že získam nové informácie a rady, ktoré pomôžu nášmu tímu v realizácii projektu.

V dnešnom blogu sme chceli poukázať na to, že veci sa dajú robiť, len treba chcieť. Chceli sme my a chceli aj študenti.

Našli sme spôsob ako komunikovať a nestagnovať na mieste počas krízovej situácie. To, čo sme sa všetci naučili je, že vždy existuje riešenie ako vyriešiť istý druh problému.

Ak by ste potrebovali poradiť ako sa so svojimi spolužiakmi či študentmi spojiť prostredníctvom aplikácie Webex, Zoom alebo Skype, pokojne nám napíšte.

„Program sa realizuje s finančnou podporou Rozvojovej agentúry BBSK a Banskobystrického samosprávneho kraja“

Autor blogu: Dávid Maslen

Pin It on Pinterest