fbpx

Absolvovali sme prvý víkend školenia so študentmi a učiteľmi SPŠ Jozefa Murgaša. Ako to vyzeralo a čo sa tam dialo? 

„Síce som na začiatku mala obavy, ale nakoniec som rada, že som sa dostala do programu Show your talent. “  Toto je veta, ktorá zaznela z úst našich účastníkov, čo nás veľmi teší, keďže sme s celým tímom boli v očakávaniach, ako prvý víkend dopadne.

Tváričky 

Začali sme zoznamovačkou, avšak nie hociakou – plnou zábavy a smiechu. Študenti mali za úlohu nakresliť jednotlivé časti tváre ďalších študentov. Aby sme to lepšie pochopili, študenti si pri hudbe vymienali papiere, na ktorých boli napísané mená ich spolužiakov alebo študentov z iných ročníkov, a keď hudba skončila kreslili oči, uši, ústa, nos až pokiaľ vznikla nejaká pekná tvárička. 

V čom som dobrý/á? 

Začali sme z ostra, a vstúpili do hĺbky hneď v prvý deň. Jedna z najdôležitejších aktivít sa menovala strom života.

Študenti mali za úlohu nakresliť strom, do ktorého postupne na základe položených otázok: Kto som? Kam smerujem? V čom som dobrý? Aké sú moje hodnoty? Kto mi v živote pomohol? a pod. písať odpovede, ktoré im môžu pomôcť v tvorení ich životnej vízie a v objavovaní toho, za čím chcú ísť.

Niektorí si počas aktivity spomenuli na svoje úspechy, ktoré zažili v športe, v umení či v škole a naopak, spísali si aj veci, o ktorých snívajú a ktoré chchú v živote dosiahnuť. 

Večer pri sviečkach

Znie to ako romantický večer, ale v skutočnosti išlo o rozhovory, pri ktorých sme diskutovali na rôzne témy. Hľadali sme riešenia na otázky v našich životoch ako sú: Aká je tvoja dobrá vlastnosť, ktorú by si vyzdvihol/la?Aký je tvoj životný sen? Čo si vážiš na iných ľuďoch?

Alebo sme sa len jednoducho rozprávali o tom ako sa nám podarilo niečo dosiahnuť. Študenti mohli od lektorov získať cenné rady ako ísť ďalej a dosiahnuť to, po čom  túžia.

Na prekvapenie tieto rozhovory trvali o hodinu a pól dlhšie, než sme plánovali, keďže sa študenti chceli rozprávať stále viac a viac. 

Misson impossible

Zoznam, na ktorom bolo približne tridsať úloh, na ktorých splnenie bolo iba 45 minút . Avšak neboli to hoci aké úlohy, boli náročné a tímové. Napríklad, vypiť 5 litrov vody, postaviť ľudskú pyramídu, priniesť trinásť párov ponožiek, spraviť pre všetky tímy papierové čiapky a mnoho ďalších úloh, ktoré študentov učili komunikácií, krízovému manažmentu a práci v tíme. 

„Úloh bolo naozaj veľa, ale zvládli sme to a overili sme si, či vieme pracovať ako tím.“  hovorí Alexandra.

Ukryté talenty

Asi takto by som nazval študentov, ktorých som stretol počas prvého víkendu. Možno ani sami nevedia, čo je v nich skryté, alebo čo všetko môžu dokázať, keď sa pre to rozhodnú.

Z rozhovorov bolo vidieť mladých, ktorí chcú niečo viac vo svojom živote – chcú sa rozvíjať, meniť seba a svoje okolie k lepšiemu. Často počúvame slová, že tí mladí, to nič nevie. Verím, že o pár mesiacov po skončení programu uvidíme študentov, ktorí idú za svojím snom a robia to, čo ich v skutočnosti napĺňa.


Autor blogu: Dávid Maslen
Autor fotiek: Jozef Prokein a Samuel Galica

Program je spolufinancovaný Rozvojovou agentúrou BBSK.

Pin It on Pinterest