fbpx

Táto doba koronavírusová je úplne zázračná. Veci sa aktuálne nedejú pred našimi očami a ani ich nemôžeme pochopiť týmto zmyslom – sú za zrakom, takže to sedí, je zázračná. Akokoľvek ju už vnímate, či pozitívne alebo negatívne, vedzte, že prejde a zostane po nej len spomienka. A akú spomienku si chcete uchovať? To hovoria činy, ktoré robíte dnes, v tejto zázračnej dobe.

V IUVENTE – Slovenskom inštitúte mládeže, som garantom vzdelávacieho neformálno-zážitkového programu „Outdoorové aktivity a ich využitie v práci s mládežou“. V ňom som si dal za úlohu vytiahnuť mladých, ich učiteľov, pracovníkov s mládežou do prírody a ukázať im krásu tohto vzdelávacieho prostredia. Teraz sociálne siete praskajú pod náporom fotiek a videí z prírody a turistík a ľudia sú všetci von! Konečne! O robotu menej! 🙂

Človek niekedy nepočúva šepkanie, či dohovor, a tak sa mu všetko tvrdo vykričí do tváre, ako to teraz spravila príroda tisíckami mŕtvych a stotisícimi nakazených. Byť živý a zdravý na čerstvom vzduchu nie je až taká automatika, buďme za to vďační. Pokiaľ sa z toho nepoučíme, všetko bude zbytočné.
Máme už viac ako mesiac od nástupu tejto zázračnej doby. Za ten čas ste si mohli oddýchnuť, spomaliť, bilancovať, načerpať energiu a teraz vami tak mrví a hovoríte si, že chcelo by to nejaký krok niekam… vpred? Krok je pohyb, pohyb prináša skúsenosť a pochopená skúsenosť je krok vpred!

  • Gnóthi sautón, „Poznaj sám seba“. Aby sme sa pohli vpred, musíme vedieť, kde vlastne sme?Položili ste si otázku, kto ste a čo tu robíte? Áno? Super. A teraz skúste vypnúť hlavu a jej zahováranie, či ťahanie za materiálnom a dajte priestor malému princovi vo vás, ktorý hovorí, že „správne vidíme iba srdcom, dôležité je očiam skryté“ (zázračná doba, pamätajte!). Čo to znamená? Každý máme dar na veci, ktoré nám idú tak povediac samé od seba. Nemyslím spánok. Čo vás baví, robí šťastnými, strácate pri tom pojem o čase a nikto vás do toho nemusí nútiť. Podľa všetkého máte na tieto veci talent – dar, ktorý môžete rozvíjať s úsmevom na tvári. Moja rada – vypíšte si oblasti, v ktorých ste doma (pr. šport) a potom vlastnosti, ktoré vás v nich robia výnimočnými (pr. pracovitosť, tímovosť, kreativita, prehľad) a nakoniec emócie, ktoré vám dodávajú energiu (pr. radosť z víťazstva nad sebou, strach z prehry). Gnóthi sautón, „Poznaj sám seba“ – tento nápis mali vytesaný už v starom Grécku nad chrámom v Delfách.
     
  • Ranná rutina: „Najdôležitejším meetingom je stretnutie so sebou!“ Naštartujte sa do skvelého dňa chvíľkou pre seba! Drvivú väčšinu úspešných ľudí spája ranná rutina. Nejde o to, že ju majú rovnakú – nesúhlasilo by to s bodom číslo jedna, ale že každý nejakú svoju rutinu má. Cvičenie, nastavenie denných cieľov, napredovanie. A aká je vaša? Na túto tému odporúčam knihu 5 A.M. Club od Robina Sharmu, ktorý rannú rutinu rozpracoval k dokonalosti.
  • Kalokagatia: „V zdravom tele, zdravý duch!“ Rozvíjať sa po mentálnej stránke sa stalo športom. Rôzne online kurzy sú teraz k dispozícii úplne zadarmo, len nájsť a pracovať na sebe. Ale viete prečo je šach vlastne športom? Hlava – mozog pri psychickom vypätí spaľuje obrovské množstvo energie, výsledkom čoho je rýchla únava a potom oslabenie racionálneho myslenia. Šachisti podstupujú niekedy až tvrdú fyzickú prípravu, aby tejto únave nedali žiadnu šancu! Pokiaľ makáte v škole, či v práci hlavou, aby ste podali čo možno najlepší výkon, potrebujete trénovať fyzicky. Že ste po škole takí unavení a na nič sa nezmôžete? Nuž, prekonajte sa raz a vráťte sa k bodu 1. Pokiaľ pracujete fyzicky, aplikujete opak. Funguje to aj ako skvelá psychohygiena.
  • Počúvajte svoju nevedomosť a zvedavosť. „Viem, že nič neviem.“ Hĺbka Sokratovho výroku spočíva v poznaní seba a množstve informácií okolo nás. Počúvajte svoju nevedomosť počas dňa a vám neznáme veci, ktoré len tak odniekiaľ vyskočia preverte svojou zvedavosťou vo voľnom čase. Nenechajte zvedavosť len tak! Zapisujte si, čo chcete zistiť, či vedieť a neskôr sa k tomu vráťte. Príklad: Naučil som sa tak pozdrav po kórejsky, ktorý som potom využil pri ceste transsibírskou magistrálou!
  • „Odpočinok je korením práce“. Pozrite si dobrý film. Kinematografia je bohatá a prináša mnoho diel, ktoré dokážu náš odpočinok obohatiť. Ak oddychujete pri filme, knihe, či hudbe, princíp je jednoduchý. Musí vám to byť príjemné. A popritom to môže byť aj neuveriteľne rozvojové! Pokiaľ neviete aký film si pozrieť, napíšte si status na FB s prosbou o pomoc a čakajte zázraky! Prídu, veď je to zázračná doba! ☺

Autor blogu: Slavomír Pačuta

Pin It on Pinterest