fbpx

Predstavte si víkend v krásnom horskom prostredí, plný nových priateľstiev, zážitkov a praktických zručností, ktoré vám pomôžu posunúť sa vpred. Taký bol náš akcelerátor pre dobrovoľníkov od 6. do 8. septembra 2024 na Donovaloch v útulnom penzióne Zornička. Dobrovoľníci z rôznych škôl, ktorí absolvovali program Show Your Talent (SYT), sa stretli, aby si vymenili skúsenosti a nadobudli nové zručnosti.

Zábava na úvod a tímové výzvy

Víkend sme odštartovali zoznamovacími aktivitami, ktoré prelomili ľady a umožnili nám spoznať ostatných účastníkov zábavnou formou. Netrvalo dlho a mená, ktoré sme si na začiatku nevedeli zapamätať, sa rýchlo dostali do našich hláv.

Hneď po úvode nás čakalo prvé dobrodružstvo – tímová výzva. Rozdelili sme sa na dva tímy a pokúsili sa splniť úlohy v časovom limite jednej minúty. Aj keď sa nám niektoré zadania zdali na prvý pohľad nemožné, spoločnými silami sme to zvládli. Všetko sme zavŕšili nealkoholickým prípitkom na úspešný štart akcelerátora!

Osobný rozvoj a tvorba “steny talentov”

Zamerali sme sa aj na seba a svoj osobný rozvoj. Učili sme sa tvoriť S.M.A.R.T. ciele – špecifické, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné a časovo ohraničené. Aby sme si uvedomili svoje silné stránky, vytvorili sme Stenu talentov, kde sme každý napísali svoje TOP 5 talenty a pripojili svoje fotky.

Večerný program bol rovnako zábavný. Počas kvízu sme sa nielen dozvedeli viac o organizácii OZ TEAM, ale narazili sme aj na fakt, že „delfíny dokážu plávať a spať zároveň.“ 

Pozrite si, ako vyzeral akcelerátor.

Workshopové dni a športové aktivity vonku

Nasledujúce ráno sme sa prebudili aktívnou rozcvičkou, ktorá nás pripravila na deň plný workshopov a vzdelávania. Na programe boli hodnoty organizácie OZ TEAM a SYT, ktoré sú kľúčové pre našu dobrovoľnícku prácu. Venovali sme sa aj zlepšovaniu našich prezentačných zručností a brainstormovali sme nápady na nové projekty. Keďže vonku bolo krásne počasie, nemohli sme si nechať ujsť vonkajšie aktivity. Zmerať sily v dekobale, bungee lane či aktivity s vodnými pištoľami? To bola výzva, ktorá neostala bez následkov – takmer nikto nezostal suchý.

Marketing, líderstvo a večerné hry

O marketingu sme sa dozvedeli viac vďaka skvelej prednáške od Simky, kde sme prebrali základné pojmy a analyzovali vizuál Instagramu Show Your Talent. Jaro nám ukázal, ako byť tým správnym lídrom, ktorý vie viesť tím v rôznych situáciách. Téma 360° líderstva bola nielen zaujímavá, ale aj praktická.

„Naučili sme sa, ako viesť nielen nadriadených a rovnocenných, ale aj podriadených – skutočná výzva pre každého lídra.“

Večer nám lektori pripravili netradičný zážitok – hru, kde sme ako „ovečky“ so zaviazanými očami museli dôverovať nášmu „bačovi“ a nechať sa viesť iba na základe zvukových signálov. Naša taktika síce nebola perfektná, ale zvládli sme to a večer sme ukončili spoločnou opekačkou a hraním hier.

Marketingový workshop

Ako byť skvelým lektorom a pomôcť kamarátovi

Posledný deň nás čakal workshop o tom, ako byť dobrým lektorom, ktorý dokáže zaujať publikum. Naučili sme sa, čo by mal a nemal robiť, a že príprava je kľúčová. Záver akcelerátora patril workshopu s psychologičkou Katkou Medzihorskou, kde sme sa dozvedeli, ako pomôcť kamarátovi v ťažkých situáciách a čo mu určite nehovoriť, aby sme mu náhodou neublížili.

Autor článku: Samuel Šadlák

Upravila: Mgr. Simona Nehézová

Prečítajte si aj:

Pin It on Pinterest