fbpx

Prvý workshop pre účastníkov projektu Show your talent sa konal 2.3.2022 v priestoroch zasadačky GVARZY. Prvá vec, ktorú sme na workshope spravili bola “kontrola domácich úloh”. Každý tím si mal vymyslieť názov, logo a motto. O zveľaďovanie priestorov našej školy sa tak budú starať tímy “Spotlight”, “PONT-K”, “Future Minds” a “Inotvár”. Držme im palce! Úlohou účastníkov bolo aj kontaktovať svojich mentorov. Už onedlho sa s nimi stretnú. Na svojich mentorov sa už veľmi tešia a dúfajú, že sa z nich stanú priatelia a mentori im budú oporou.

Prečo?

Žiaci, ktorí sa zapojili do projektu, sa okrem víkendovky zúčastnia aj série workshopov, ktoré prebiehajú počas vyučovania. Cieľom týchto workshopov je pomôcť účastníkom s realizáciou ich projektov. Každý workshop je zameraný na niečo iné a okrem zaujímavých aktivít sa účastníci dozvedia mnohé praktické a užitočné veci. Aká bola téma? Tento workshop bol zameraný na analýzu potrieb školy. Ďalej sa účastníci naučili, ako má vyzerať správne definovaný projekt, jeho ciele a zámer.

Čo je to projekt?

Túto otázku sme si položili aj my. Vysvetlili sme si pojmy ako “zámer, prostriedky, cieľ” a tímy začali vytvárať svoje vlastné projekty. Náš školiteľ Lukáš nám ukázal viaceré techniky, ako pri vytváraní projektu postupovať a čo brať do úvahy. Pozreli sme sa na problémy, ktoré trápia žiakov GVARZY a pýtali sme sa, prečo to tak je a ako sa to dá zmeniť. Každý tím odprezentoval svoj problém, ktorý chcú riešiť. Predviedli analýzu príčin – prečo tento problém vznikol. Uviedli aj to, aké dlhodobé následky bude naša škola niesť, ak sa tieto problémy nebudú riešiť.

Sme SMART

Keď už sme si vybrali problémy, ktoré chceme riešiť, potrebovali sme si stanoviť cieľ a zámer. Rozprávali sme sa o tom, aký je medzi týmito dvoma pojmami rozdiel a každý tím si definoval svoj cieľ a zámer. Ako by mal taký dobre definovaný cieľ vyzerať? Mal by byť SMART – specific, measureable, achievable, realistic, time specific.

Workshop si prišla pozrieť aj naša Pani riaditeľka. Priebeh samotného workshopu zaujal aj Pani riaditeľku, Mgr. Janu Zrníkovú, ktorá sa na nás prišla pozrieť. So záujmom sledovala prácu každého tímu a problémy, ktoré sa budú snažiť vyriešiť. Myslím, že sa veľmi potešila, že sa žiaci chcú angažovať.

STIHLI SME SA AJ ZABAVIŤ

Aby ste si nemysleli, že sme celý čas sedeli na stoličkách a urputne namáhali naše mozgové závity, stihli sme sa aj zabaviť. Zahrali sme si hru “gordický uzol”. Poslepiačky sme sa medzi sebou popreplietali rukami. Úlohou bolo rozpliesť gordický uzol. Úlohu sme splnili a dobre sme sa pri tom zabavili. Na záver mali “talenťáci” možnosť vyjadriť svoje pocity z workshopu. Stanovili si deadline dátumy a odprezentovali celý projekt od A po Z. Školiteľ Lukáš nás chcel inšpirovať a ukázal nám, aké projekty sa podarilo uskutočniť na iných školách. Tešíme sa na počiny našich GVARZÁKOV!

Autor blogu: Boris Henrich

„Program sa realizuje s finančnou podporou Rozvojovej agentúry RAŽSK a Žilinského samosprávneho kraj“

Pin It on Pinterest