fbpx

V našom tíme chceme začať tento rok ponorením sa do inšpirácie, aby sme z nej mohli ťažiť v nasledujúcom období. A práve pre to vám prinášame rozhovor s Jankou Bernaťákovou, ktorá je jednou z našich nových ambasádoriek. Janka taktiež 20 rokov robila v TOP manažmente Tatra Banky a dnes koučuje a mentoruje mnohých manažérov/ky a veľké množstvo úspešných ľudí.

Janka, kedy ste zistila, v čom ste dobrá a čo chcete robiť v živote?

Asi 4-5 rokov po škole. Na strednú som išla na elektrotechnickú priemyslovku, ale hneď v prvom ročníku som pochopila, že to bol veľký omyl. Pritom som tam išla na odporúčanie z pedagogicko-psychologickej poradne. Otec chcel pre mňa to najlepšie, urobili mi nejaké testy, pohovory, aj tak to bol krok vedľa. Neskôr som zistila, že v skutočnosti len plnili kvóty. Ja som bola z Oravy, škola bola v Martine a potrebovali 10 študentov z Oravy. Tak to vtedy chodilo.

Akým spôsobom ste to zistila ?

Maturovala som rok po revolúcii. Všetko bolo zrazu inak, od základov sa menil svet ako sme ho dovtedy poznali. Nechcela som ísť na VŠ, keďže som vôbec nevedela, čo by som vlastne chcela študovať. Preto som sa najskôr prihlásila na pomaturitné štúdium, sociálno-právna činnosť. Tam som prvý krát narazila na niečo, čo ma bavilo.

Bolo to právo, ekonomika aj psychológia. Ešte som nevedela čo s tým, ale vedela som, že týmto smerom chcem ísť. Začala som pracovať na Ekonomickej fakulte UMB v BB a na katedre sme odoberali týždenník Trend. Bola to vtedy nová vec, nové témy a ja som začala objavovať svet, ktorému som nejak prirodzene rozumela, bez toho, aby som sa to kedykoľvek učila.
Vtedy som sa rozhodla, že idem pracovať do banky. Netušila som, čo znamená pracovať v banke, len som mala silný vnútorný pocit, že ja mám pracovať v banke. Šťastným riadením osudu som sa dostala do Tatrabanky, kde som nakoniec bola 20 rokov.

Tatrabanka bola od začiatku veľmi progresívna a dynamická banka, začínali sme na zelenej lúke, všetko sa budovalo od piky a toto bol môj svet. Tu som sa mohla realizovať a rásť.  Našla som sa v budovaní systémov, zlepšovaní procesov a v práci s ľuďmi. 
Na VŠ som sa prihlásila až potom, ako som mala jasno v tom, čomu sa v živote chcem venovať. V tom čase som už pracovala a bolo to veľmi náročné, skombinovať prácu a školu. Neľutujem však, neurobila by som to inak ani teraz.

Zdroj: Janka Bernatáková

Bola cesta objavovania svojich talentov náročná?

Áno aj nie. Áno preto, že v tom čase sa o tom nikde nerozprávalo, neboli knihy, kurzy, rozvojové programy. Objavila som to prirodzene, tým, že som nasledovala to, kde som cítila, že toto robím dobre a v tomto sa cítim doma.  
Nie preto, že vždy som mala v sebe niečo ako kompas, vnútorný hlas, ktorý som počúvala. Toto je pre Teba, toto nie. V tomto Ti bude dobre a v tomto nie. Bez kalkulu a rozumu. Vnímala som, čo ma baví a za tým som išla. Pokojne som odmietla aj povýšenie, ak som cítila, že toto nie je moja cesta. Vyplatilo sa mi to. Som presvedčená, že keď človek robí to v čom je dobrý, vtedy uspeje.

Je to ako s ľavou a pravou rukou, jedna z nich je naša „silná ruka“. Sme s ňou zručnejší, šikovnejší, rýchlejší, sebaistejší. Skúste si, aké by bolo celý deň písať vašou druhou rukou. Skúste to aspoň na pár minút. Aký je to pocit?

Pomáhal Vám niekto v rozvoji, alebo ste si razila vlastnú cestu?

Jeden z mojich Gallup talentov je Learner. Takto som si našla aj svoje talenty, cez pozorovanie a učenie sa z kníh. Čo mi ale v tom dodalo jasno bola kniha od Michala Čakrta, Kto jsem já, kto jsi Ty. Je to vlastne kniha o MBTI typológii osobnosti. To bolo prvý krát, kedy som k tomu získala nejaké know-how. Túto knihu nám daroval náš nový šéf a mňa chytila natoľko, že som s tým potom začala cielene pracovať. V tom čase som už bola na manažérskej pozícii a začala som pracovať so silnými stránkami nielen pre seba, ale aj pre ľudí vo svojom tíme. Bavilo ma objavovať v čom sú dobrí a a prepájať ich s vhodnými úlohami a zodpovednosťami. Zistila som, že takto sa dejú divy. Ľudia sú šťastní, motivovaní a neuveriteľne produktívni.

(V celkovej cene nášho programu je aj Gallupov test, ktorý absolvuje každý študent v našom programe.)

Čo odporúčate mladým ľuďom pri hľadaní svojho poslania?

Dnes je už veľa možností, ako zistiť svoje silné stránky. K dispozícii sú rôzne dotazníky, testy, kurzy, semináre. V každom prípade ale odporúčam prepojiť to s praxou. Tak ako to robíte v Show your talent.
Bez praxe je talent len nevyužitý potenciál. Cez prácu na konkrétnych projektoch vieme talenty premieňať na silné stránky a o silné stránky sa vieme potom oprieť.
No a potom je dôležité veriť sebe, veriť tomu vnútornému pocitu, ktorý mi ukazuje, kde je moja cesta. Nenechať sa pomýliť hlasmi z vonku, len vy viete najlepšie posúdiť, v čom je vám dobre. Kedy dávate to najlepšie zo seba.

Prečo ste sa rozhodli podporiť náš program ako ambasádorka?

Ľudia sú šťastní, motivovaní a produktívni vtedy, keď môžu dávať to najlepšie zo seba. Keď môžu realizovať svoje dary, talenty, silné stránky.  To je ten najväčší benefit, ktorý vám môže niekto dať. 
Málokto to ale robí, preto toľko ľudí nie je šťastných v tom čo robia. Stretávam sa s tým často a  a pritom sú to veľa krát ľudia, ktorí sú navonok úspešní. Len ten úspech je viac vydretý ako radostný.  
Show your talent ide  po podstate, robíte veľmi záslužnú prácu a preto vás s veľkou radosťou v tom podporím.

Máte na záver blogu nejaký odkaz pre mladých ľudí?

Nerobte so sebou kompromisy. Ste mladí, máte čas. Hľadajte a objavujte to čo je vaše. Kedy dávate to najlepšie zo seba. Za tým choďte.

Projekt Show your talent je pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rady mládeže Žilinského samosprávneho kraja, Žilinským samosprávnym krajom, Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Autorka blogu: Janka Bernaťáková

Prečítajte si aj: Toto školenie stálo za to!
Online „Víkendovka“ z pohľadu učiteľov

Pin It on Pinterest