fbpx

Show your talent je skvelý projekt, ktorý sa podarilo odštartovať aj na našej škole. Má pomôcť žiakom odhaliť ich prednosti, nedostatky a objaviť ich talenty. Žiaci dostanú grant 50-100€ a vymyslia projekt, ktorý spríjemní život žiakom GVARZ-y.

Čo je lepšie na sebapoznávanie ako víkendovka s „gvarzákmi”?

Práve úvodným víkendovým školením sa začal projekt Show your talent na GVARZ-e. Do aktivít školenia sa zapájali naozaj všetci. Na víkendovku prišli aj skvelí aktívni pedagógovia Marcela Žilková, Kristína Bednárová, Zuzana Schmidt-Kolláriková a Ľudmila Martinčeková. Naše pani učiteľky boli jednoducho skvelé a zapájali sa, kde sa len dalo. Prišli na víkendovku s dobrou náladou, ktorou nakazili aj nás. Dovolili nám spoznať ich trošku bližšie a osobnejšie.

Čo zažili žiaci a učitelia?

Začali sme zoznamovacími aktivitami a povedali sme si niečo o formálnom, neformálnom a informálnom vzdelávaní. Aktivita „strom života” nás donútila pozrieť sa do hĺbky svojho vnútra a porozmýšľať, v čom sme dobrí a v čom spočívajú naše nedostatky. V súťaži o najvyššiu vežu zo špagiet sme si všimli výhody kvalitnej tímovej spolupráce.

Večer sme sa dlho do noci rozprávali pri sviečkach a odpovedali si na otázky ako napr.: Čoho sa bojíš?” 

Ďalší deň bol venovaný najmä komunikácii, či už verbálnej alebo neverbálnej. Zistili sme, že aj podanie ruky vie o človeku veľa povedať. Neformálne sme sa vzdelávali pomocou hry pantomíma, užili si rozhovory vo dvojiciach v rôznych situáciách, ukázali si, aké je pre človeka nepríjemné, keď skupina nepočúva to, čo hovorí. Poslepiačky sme museli z lana, ktorého sme sa držali, vytvoriť štvorec. Toto bola naozaj skvelá aktivita zameraná na tímovú spoluprácu. Akčná aktivita Mission impossible nám ukázala, že sa z našej skupiny stáva jeden tím. Za hodinu sme museli splniť 30 úloh – skoro sa nám to podarilo

Posledný deň sme zavŕšili predstavením mentorov, ktorí budú žiakov sprevádzať na ich ceste k sebapoznaniu. Pomôžu im s projektom a so získavaním sponzorov. Rozdelili sme si prvé úlohy, rozdelili sa do tímov a už sa nevieme dočkať, kedy sa znova stretneme na workshope alebo víkendovke!

Ako sa cítili učitelia a čo hovoria na náš program?

Tereza Brišová:

“Predtým, ako sme prišli do penziónu, som sa obávala, aké to vlastne bude, pretože sme o tom veľa nevedeli, takže som ani nemala žiadne očakávania. Ale hneď ako začal program, bolo vidieť, že ho robia ľudia, ktorých to baví, vedia, čo robia, snažia sa nás niekam posunúť. Bolo fajn, že všetci (aj organizátoriy, aj učiteľky, aj Lukáš) boli úplne ochotní a otvorení. Z víkendovky som si odniesla nové vedomosti o tímoch, spolupráci a aj o sebe. Určite mi to niečo dalo a teším sa sa na ďalšiu víkendovku.”

Eva Štanská:

“Vôbec som nevedela, čo od víkendovky očakávať. Dosť ma prekvapilo, že sme mali stále program a nenudili sme sa. Bolo vidieť, že ho organizátori mali pripravený a venovali sa nám v priebehu celého dňa. Najviac sa mi páčila Mission Impossible, bolo tam dôležité ukázať našu tímovú spoluprácu. Strom života, aktivita, kde sme si písali, čo nás baví, v čom sme dobrí, bola super. Človek sa o sebe vie dozvedieť veľa vecí. Páčilo sa mi aj ubytovanie.”

Mgr. Marcela Žilková:

“K spoločne strávenej víkendovke by som uviedla, že sa mi veľmi pozdáva myšlienka celého projektu. Rada trávim čas s mladými ľuďmi a o to viac, keď je vytvorená príjemná neformálna atmosféra. Mám pocit, že tak ako ja môžem žiakom prispieť svojou dobrou náladou a energiou, tak aj oni mi môžu odovzdať ich skúsenosti, názory na rôzne veci. To mi osobne môže pomôcť pri výchove vlastných detí či pri mojej práci s mládežou. Zároveň musím povedať, že si cením organizáciu aktivít, je veľmi fajn byť na chvíľu na tej druhej strane ako účastník, to sa mi páčilo asi najviac.”


Autor blogu: Boris Heinrich

„Program sa realizuje s finančnou podporou Rozvojovej agentúry RAŽSK a Žilinského samosprávneho kraj“

Pin It on Pinterest