fbpx

Mentoring je výnimočný nástroj, ktorý sa dnes využíva skoro vo všetkých oblastiach. Existujú mentoringové programy pre zamestnancov, študentov či podnikateľov. Jednoducho povedané – vyhľadať mentora je dnes veľmi jednoduché. Ale čo to naozaj je a pre koho je určený?

Hovorme radšej o profesionálnom vzťahu, pretože to sa dokáže z mentoringu „vykľuť“. Niekto, kto je skúsenejší alebo v určitej oblasti vzdelanejší, odovzdáva svoje skúsenosti niekomu, kto o ne prejavil záujem. Mentor a jeho mentee si budujú profesionálny vzťah, ktorý má svoje kontúry a jasný cieľ – v niečom sa pohnúť spoločne vpred. Schválne uvádzam spoločne, pretože mentoring nedáva výhody len menteemu, ale aj samotnému mentorovi. Takto prebieha aj mentoringová časť projektu Show your talent.

Zapojení študenti a študentky majú svojho mentora / mentorku, s ktorými sa stretávajú a hľadajú odpovede na rôzne otázky. Ja som naše stretnutia začínala vždy básnickou otázkou – tak, čo budeš vo svojom živote robiť? Pretože to sa od mentoringu zväčša očakáva – ten, kto je mentorovaný bude vedieť vyriešiť všetky svoje potreby. Po ťažkom povzdychu sme spoločne s mojimi mentees hľadali reálnejšie témy, v ktorých sme sa vedeli pohnúť vpred. Spoznávali sme jeden druhého, aby sme si vytvorili vzájomnú dôveru. Aby sme vedeli, že náš vzťah môže byť úprimný, a jedine tak má pre oboch zmysel. Pokiaľ niekto vníma mentoring ako povinnú jazdu, je to trápenie pre obe strany. V prípade,  keď mentorujem, podávam prst s komentárom, že je len na menteem, či vezme celú ruku. Inak povedané, využiť šancu a ísť vpred. Posúvať svoju komfortnú zónu a učiť sa niečo nové s parťákom – svojim mentorom či mentorkou. 

Ako to môže prebiehať?

Zväčša sa veľa pýtam, hľadám témy, ktoré máme spoločné a témy, v ktorých sa vieme posúvať. Nie vždy sa dá vyriešiť svetový mier počas polroka, v dnešnej dobe môžem poznamenať len – kiežby. V tomto programe mi každý mentee povedal niečo v zmysle: „Mávam trému.“ „Neviem rozprávať pred mnohými ľuďmi.“ „Som v programe zo zvedavosti, neviem, čo čakám.“ A na otázku, v čom potrebujú pomôcť alebo sa zlepšiť, sú najlepšie odpovede: „Neviem.“ Výborné však je, že keď si dokážeme vybudovať vzájomnú dôveru, tak aj to „neviem“ premeníme na niečo, čo má na konci dobrý progres. Ako to dokázať? Povedala by som, že dlhé debaty pri káve a koláči vedia robiť zázraky, ale nie je to všetko. Pre mňa je  najlepším spôsobom „niečo si vyskúšať“. Moja prvá mentee v programe sa bála rozprávať pred publikom a nakoniec odmoderovala krajské oceňovanie mládežníkov bez akéhokoľvek breptu! 

Čo ak…

Ale čo v prípade, keď si nevieme vybrať spoločnú tému? Keď nefunguje chémia? Má mentoring zmysel aj vtedy? Jednoznačne áno! V tom je mentoring výnimočný, že sa môže dotýkať rôznych tém. Posúvať mladého človeka vpred v jeho osobnostnom rozvoji na jednej strane a na druhej strane sa od neho niečo nové naučiť. Aj to sa dá, len treba načúvať a vedieť sa chytiť hodenej návnady. Vtedy sa viete ocitnúť v situácii ako ja: otvárať s menteem spoločensko-politické témy z pohľadu mladých ľudí a zároveň sa učiť, z akých častí je zložený motor motorky. V mentoringu sa dokáže každý niečo nové naučiť, len treba chcieť – byť hladný po informáciách a nebáť sa pýtať sa. 

Autorka blogu: Andrea Dolinská

Prečítajte si aj: Ako prebiehala slávnostná konferencia na SOŠ hotelových služieb a obchodu? Prečítajte si pohľad Lukáša Slatinského

Pin It on Pinterest