fbpx

Ahojte, volám sa Sofia, študujem na priemyselnej škole SPŠ Jozefa Murgaša a som dobrovoľníčkou v programe Show your talent. Poďme sa spolu pozrieť na začiatok mojej cesty.

Môj starší brat chodil na Murgašku a, keď som bola ešte malá, vždy ma zaujímalo, na čom pracoval. Videla som, ako každý večer kreslil po zázračnej doštičke, ktorá na monitore ukázala každý jeho pohyb perom. Fascinovalo ma tvorenie a kreslenie a dúfala som, že sama nájdem v niečom taký zmysel, ako môj brat.

Ako čas plynul, zamilovala som sa do hudby, ktorá ma vedela očariť a zaujať na niekoľko hodín. Preto som už ako malá začala brnkať na strunách, ktoré postupne vytvárali melódiu napísanú v notách. Môj učiteľ gitary ma vždy s úsmevom podporoval a sledoval, ako sa rozvíjal môj talent pre hudbu. Bola som dieťaťom, ktoré žilo vo svojom svete plnom predstav a snov. Postupne som sa mala rozhodnúť pre školu, na ktorej strávim 4 roky svojho života. Každý označuje strednú školu za najkrajšie obdobie celého života.

Dúfala som, že sa rozhodnem správne a že budem na strednej škole spokojnejšia. Rozhodovala som sa medzi tromi školami, na ktoré som mohla ísť. Stála som na rázcestí – jednou cestou som mala ísť a venovať tej ceste svoje 4 roky života. Počas 9. ročníka som si prešla rôznymi doučovaniami a prípravami na skúšky a testy, ktoré mali rozhodnúť o mojej ceste.

Všetko záviselo od jedného dňa – od papiera, na ktorý som písala svoje odpovede s obavami, či ma prijímu. Bolo to veľmi stresujúce obdobie, ktoré nakoniec vyústilo do výsledkov prijímačiek. Výber školy neľutujem, a to hlavne kvôli ľuďom, ktorých som mala možnosť spoznať, učiteľom, ktorí mi spríjemňujú každodenné školské dni. V prvom ročníku strednej školy som taktiež objavila program Show your talent.

V tom období som, ako veľký introvert, žila vo svojom svete so skupinou blízkych ľudí. Mala som problém komunikovať s cudzími ľuďmi. Bola som veľmi vydesená, ale zároveň šťastná, že sa objavila možnosť, ktorá by ma vedela posunúť a otvoriť mi nové možnosti. Počas programu som ako účastník vyšla zo svojej komfortnej zóny. Konečne som sa cítila príjemne v spoločnosti ľudí s podobnými záujmami a spolu sme pracovali na projekte.

Ako sa ale program blížil ku koncu a prišla konferencia, ktorá sa, bohužiaľ, kvôli pandémii uskutočnila online, postupne som strácala chuť niečo robiť. Bola som v tom čase veľmi demotivovaná a nešťastná. Určite na tú situáciu vplývala pandémia a lockdown, kedy sme boli všetci zavretí doma a nemali žiadny spoločný kontakt mimo sociálnych sietí.

Po polroku blúdenia v myšlienkach som sa rozhodla, že nechcem len smútiť, hľadieť do steny a prežívať každý deň. Chcem žiť svoj deň naplno a ísť večer spať s myšlienkou, že tento deň mal zmysel. V ten deň a v tú hodinu som napísala Jarovi Dodokovi mail, kde som s malou dušičkou, ale veľkým odhodlaním vysvetlila situáciu a poprosila ho, či by som nemohla pomôcť v programe Show your talent ako dobrovoľník. Keď mi prišiel mail od Jara, pocítila som úprimnú radosť. Postupom času som spoznala veľa nových tvárí, naučila som sa lepšie komunikovať s ľuďmi a doteraz sa snažím zlepšovať. Usilujem sa byť sebavedomejšia a vedieť povedať svoj vlastný názor.

Show your talent mi ukázal iný pohľad na školu, iný pohľad na samu seba. Ukázal mi, že si mám samu seba vážiť, že stojím za to a že dokážem veci, ktoré si predstavujem, pokiaľ sa nevzdám a budem na sebe naďalej pracovať. Verím v to, že každý človek vie pretvoriť svoje predstavy do reality, pokiaľ sa bude usilovať o jej budovanie. Držím palce každému, kto sníva a chce si svoje sny splniť. Moja cesta pokračuje. Stretneme sa v blízkej budúcnosti.

Sofi, ďakujeme za tvoj príbeh!

Prečítajte si aj:

“Program Show your talent je finančne podporený Banskobystrickým samosprávnym krajom a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, n.o”

Pin It on Pinterest