fbpx

Tohtoročný Youth camp na Donovaloch privítal viac než 40 mladých žiakov z troch stredných škôl z banskobystrického kraja, ktoré sa zapojili do programu Show your talent Academy. 

Účastníci mali možnosť zažiť tri dni plné zábavných a vzdelávacích aktivít, zameraných na rozvoj tímovej práce, líderstva a osobného rastu. Z každej školy prišlo aj nemálo dobrovoľníkov, ktorí budú v priebehu celého programu dôležitou pomocnou silou, ako už lektorom, tak aj účastníkom.

Spoznávanie sa a prvé výzvy

Streda sa niesla v duchu spoznávania a tímovej dynamiky. Spoločne sme sa dali do 2 kruhov a po jednom o sebe povedali niečo, na čo sme hrdí, máme na sebe radi alebo jednoduchú definíciu nášho vlastného charakteru. Odpoveďou kruhu bola hlasná a jednotná odpoveď “FÍHA“. 

Naši lektori nám predávali ich skúsenosti a vedomosti, z ich vlastného života. Mohli sme sa dozvedieť nemálo o líderstve, spolupráci aj komunikácii v tíme. Učili sme sa taktiež rešpektu a vypočutia si názorov ostatných. Prostredníctvom reflexie zhodnotíme, ako sa nám pracovalo a ak boli pri aktivite nejaké problémy, povieme si aj o tom, ako sa dajú v budúcnosti riešiť alebo v lepšom prípade, ako sa im vyhnúť.

Show your talent Academy je oficiálne otvorená

Večer vyvrcholil oficiálnym prijatím účastníkov do Show your talent Academy. Jaro Dodok osobne uvítal nových členov a odovzdal im dekréty o prijatí. Každý prešiel svetelnou uličkou za potlesku svojich kolegov, čo dodalo okamihu slávnostnú atmosféru. Večerný program pokračoval voľnými aktivitami, kde si účastníci mohli zahrať spoločenské hry alebo stráviť čas pri sviečkach a vytvárať nové priateľstvá.

Oficiálne uvítanie

Inšpirácia z úspechov aj pádov

Vo štvrtok medzi nás prišiel inšpiratívny hosť Milan Paprčka. Porozprával nám o jeho úspechoch, ako lietajúce auto, aj ako to sám nazval „pádoch na hubu“.

“Posunul nám veľa inšpiratívnych myšlienok a povzbudil nás, aby sme išli a skúšali nové veci.”

Aby sme tvorili a stále hľadali niečo, čo nás baví, pri čom sa ideálne ešte stále učíme novým schopnostiam. Jeho odporúčania podporoval aj jeho vlastnými zážitkami ako je 5 násobný skok z lietadla na prekonanie strachu z výšok.

Milan Paprčka ako inšpiratívny hosť na Youth campe

Tímové aktivity plné zábavy a poučenia

Neoddeliteľnou súčasťou programu boli aj aktivity, ako napríklad Mission Impossible a Lego Challenge, ktoré pomohli účastníkom aplikovať nadobudnuté vedomosti v praxi. 

Osobne sa mi najviac páčila práve výzva skladania lega. Účastníci boli rozdelení do štyroch tímov po desať ľudí, ktoré medzi sebou súťažili o to, kto najskôr postaví lego stavbu, navrhnutú našou lektorkou Jarkou. 

Malo to však jeden háčik. Každý v tíme mal pridelenú vlastnú úlohu. Úlohu očí, ktoré nemohli rozprávať, ruky, ktoré nevideli a ústa, ktoré sa snažili pôsobiť ako spojka medzi očami a rukami. V jednej miestnosti bola vystavená finálna stavba, ktorú oči videli, ale nemohli rozprávať a tak hľadali možnosti ako posunúť vzhľad stavby ústam, aby to tie povedali rukám, ktoré bohužiaľ nevideli, čo to vlastne držia v ruke ani čo má kam ísť.

Táto aktivita ma ako dobrovoľníčku veľmi bavila hlavne preto, že som videla, aké možné spôsoby komunikácie a dohovárania sa hráči dokázali vymyslieť a spoločne sa bavili na svojich úspechoch i neúspechoch. Zistili sme, že to naozaj nie je len tak a je fajn vzájomne sa v tíme spoznať a spoznať aj naše silné a slabé stránky.

Dobrovoľníci ako začínajúci lektori

Tímové projekty a budúca spolupráca

V piatok sa účastníci rozdelili do tímov, v ktorých budú v nasledujúcich mesiacoch pracovať na svojich vlastných projektoch. Vznikli prvé nápady a identita tímov, ktoré sa začali formovať nielen počas diskusií na mieste, ale aj cez sociálne médiá, kde komunikácia pokračuje aj po skončení campu. 

Ďakujem každému jednému členovi za skvelé tri dni strávené naozaj príjemnými chvíľami spoločného rozvíjania. Ďakujem vám, lektori, dobrovoľníci aj noví účastníci.

Autor článku: Ivana Poljovková

Upravila: Mgr. Simona Nehézová

Prečítajte si aj:

Pin It on Pinterest