fbpx

Lukáš je riaditeľom organizácie SYTEV, ktorú si vytvoril počas toho, ako sa nudil na strednej škole. Vďaka tejto organizácií precestoval celú EÚ a mohol sa lepšie vzdelávať.

Od roku 2017 robí Slovensko lepším. Tak isto je mentorom Kysucko- Novo-Mestského parlamentu, lektorom a koordinátorom programu Show your talent v Čadci. Lukáš túži, aby ľudia v tomto regióne spoznávali svoje talenty a vďaka nim robili svoje okolie lepším.

  • Kedy si zistil, v čom si dobrý a čo chceš robiť v živote?

Keď som mal 16 učiteľka si všimla, že sa na hodinách nudím a tak mi ponúkla možnosti dobrovoľníctva. Prijal som túto možnosť a začal som objavovať v sebe vášeň pre prácu s deťmi a mládežou, pre prácu s projektami a pre zlepšovanie svojho okolia, vzdelávania.

  • Akým spôsobom si to zistil? 

Práve keď som mal 16. Dostal som možnosť zúčastniť sa vzdelávania a projektu KomPrax … Vtedy som si napísal svoj vlastný prvý projekt a začal som sa zaujímať o zlepšovanie svojho okolia. Tým som začal dostávať príležitosti na svoj rozvoj.

  • Pomohol ti niekto v rozvoji, alebo si do toho išiel na vlastnú päsť?

Veľká pomoc boli všetci školitelia, ktorí ma vzdelávali, obetovali mi svoj čas a dokázali mi odpovedať na moje niekedy dlhé a náročné otázky (bláznivé v niektorých  chvíľach). Neskôr to bol mentor a potom to začali byť ľudia v mojom okolí. 

  • Čo by si odporučil mladým ľuďom pri hľadaní talentov, či životného poslania?

Ísť do viacerých vecí, skúšať, objavovať a cestovať. Nechať sa viesť a niekedy ísť proti prúdu. Až keď vystúpite zo svojej komfortnej zóny začína sa dobrodružný život plný objavovania.

  • Ako vidíš ty, mladú generáciu 

Ako generáciu, ktorá dostáva milión možnosti a až nechápem, kde  všade stretávam tých istých mladých ľudí, ktorí ich využívajú. Vidím ju ako generáciu, ktorá sa vďaka sieťam môže vo voľnom čase vzdelávať, hýbať svetom a prispievať k lepšiemu zajtrajšku oveľa rýchlejšie. 

  • Niektorí mladí tvrdia, že ich generácia je lepšia, než staršia a niektorí zo staršej generácie tvrdia opak. Aký je tvoj názor? 

Každá generácia má svoje + a – . Vďaka staršej generácií tu môžeme byť, môžeme využívať milióny možnosti, ktoré nám vybojovali a vytvorili a je len na nás „mladších“ či to naozaj využijeme a budeme pokračovať. Myslím, že mladí ľudia sú odhodlaní a čoraz viac vidím zapálených mladých ľudí pre dobré veci a nebojím sa o budúcnosť a generáciu, ktorá príde. 

Program Show your talent sa realizuje v Čadci pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.

Prečítajte si aj:

Pin It on Pinterest