fbpx

Žiaci z SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici majú za sebou tohtoročnú slávnostnú konferenciu, ktorá sa uskutočnila  22. marca 2023, v najväčšej miestnosti banskobystrickej radnice  –  priamo v Cikkerovej sieni. Študentom svoje úvodné slová adresoval aj viceprimátor mesta Banská Bystrica, Mgr. Martin Majling.

Celým programom nás sprevádzali úspešní absolventi nášho programu, Daniela a Peťo. Ich prejav by im mohol, v dobrom, závidieť nejeden profík. Ako prví sa pred divákov postavili žiaci z tímu 2D, pod vedením pána učiteľa Čupku.

Heslo ich tímu bolo jasné: „Keď sa chce, všetko sa dá!”. S týmto nastavením mysle zrealizovali projekt, ktorý bol zameraný na žiakov základných škôl. Ako sami autori tvrdia, projekt vznikol v školskom kabinete.

Prvá škola, ktorú navštívili, bola v Ružomberku, a dohromady odprezentovali svoju školu vyše 200 žiakom. Ich hlavným cieľom bolo zviditeľniť svoju školu a oboznámiť žiakov 8. a 9. ročníka o študijnom programe, ktorý ponúkajú. Potešili ich zvedavé pohľady žiakov, ktorí sa chceli dozvedieť niečo nové, niečo, čo im pomôže v budúcnosti.

„Veril som vám,“ adresoval svoje slová tímu pán Čupka.

Nasledoval Tím Dekiru. Názov prebrali z japončiny, čo v preklade znamená „Máme na to!”. Už v počiatočnej fáze vedeli, čo chcú zmeniť, a boli si istí, že  na to majú.

V niektorých častiach školy nebol dosah rozhlasov, preto sa rozhodli pomocou kompetentných osôb potiahnuť kábel do tried, kde bol rozhlas nefunkčný. Ako tvrdia členovia tímu, nebolo to jednoduché, keďže spočiatku sa nevedeli dopátrať ani k osobe, ktorá by im s týmto problémom vedela pomôcť. Zdalo by sa,  že realizácia nebude možná.

Nasledoval bod zlomu, kedy sa čiastočne časť projektu zmenila. Nakoniec však rozhlas na určitom mieste úspešne opravili. Čo si zaslúžilo veľký potlesk, bolo priznanie účastníka, ktorý povedal, že ak by nebolo tohto projektu a mentoringu, asi by tu nestál a neprezentoval. Tešíme sa z toho, že aj tichší študenti objavujú svoje dary a talenty.

„Museli sme pracovať ako tím,“ hovoria členovia tímu Dekiru.

Po odprezentovaní prvých dvoch projektov, nasledovala panelová diskusia, pri ktorej sme mali možnosť vypočuť si pohľad učiteľa, mentora a študentov.

„Ja som sa našiel, ale niektorí ešte nevedia či chcú byť lídrom, alebo robiť niečo iné,” hovorí Nikolas.

O tom, že každá škola by mala mať svoj študentský časopis, nám viac porozprával predposledný tím…

Plošák, ako ho nazývajú, je ekologický, keďže funguje v elektronickej podobe. Taktiež sa rozhodli, že projekt podporia kúpou diktafónu, ktorý zjednoduší proces tvorby článkov. Ako hovorí členka tímu Lenka: “Najťažšia časť bola zlúčiť sa do jedného celku a projekt vytvoriť.“ Taktiež tvrdí, že dokončenie projektu nebolo len lusknutím prsta ako si to možno predstavovali. 

Ako posledný sa predstavil tím Evento. Ich zámerom bolo podporiť spoluprácu študentov na SŠ prostredníctvom rôznych eventov a aktivít. Ich prvou aktivitou bola udalosť s názvom Evento Advent.

Každý pracovný deň pridávali na Instagram stories hádanky, podľa ktorých mohli študenti nájsť sladký poklad, ktorý bol ukrytý v priestoroch školy. Vidieť ako medzi sebou študenti spolupracujú, bolo veľkým zadosťučinením. Ako ďalší event, zorganizovali Evento Valentine, ktorý sa niesol v duchu dňa zamilovaných. Študenti si mohli vyskúšať rôzne aktivity, ktoré si pre nich Evento tím pripravil. Ako hovorí pani učiteľka Daniela, ktorá viedla tento tím: „Prípravy boli kostrbaté, ale boli sme efektívni.”

„Mentoring som si užila, využila som ho aj v našom projekte,“ hovorí študentka Veronika.

Nakoniec sme mali možnosť vypočuť si nášho zaujímavého hosťa, pani Evku Ščepkovú, ktorá nám v krátkosti predstavila svoj príbeh. Nezabudla dodať, že študenti majú jednu veľkú výhodu, a to, že sú stredoškoláci. Už na strednej škole môžu formovať svoju budúcnosť a všetko čo urobia, im prinesie body navyše, skúsenosti, ľudí a nové obzory. 

Ďakujeme našim partnerom za podporu: BCF, Priekopník, EK Promotion, Dobrý kraj  Rozvojová agentúra BBSK, Banskobystrický samosprávny kraj, RMBBK, Prognessa, Slávia – KP audio, SLÁVIK & STELL, Forbes, Martinus, Wocabee, Leaf Academy, Mavio Media, JC media computers.

Realizátori programu: OZ Team, CVČ Junior, SPŠ J. Murgaša Banská Bystrica.

Autorka blogu: Simona Nehézová

Prečítajte si aj:

Program sa realizuje s finančnou podporou Rozvojovej agentúry BBSK a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Pin It on Pinterest