fbpx

Všetko ohľadom programu Show  your talent na Gymnáziu Hlinská v Žiline sa začalo v júni 2020. Myslím, že v čase keď pomaly končila „prvá vlna pandémie covid“ a mohli sme sa začať  osobne stretávať. Samozrejme, tak prebiehal program v júni a júli, keď sme realizovali workshop pre učiteľov „Pašeráci neformálneho vzdelávania“, výber mentorov a zaškolenie realizačného tímu na škole.

V auguste sme plánovali rozbehnutie programu a od septembra sme sa pustili do samotnej realizácie. Úvodné workshopy pre viac ako 150  stredoškolákov, prihlásených 25 študentov, výberové pohovory, kde sme vybrali 16 študentov, ktorí dostali príležitosť objavovať, nájsť a rozvíjať svoje talenty.

Prešli 2 týždne a šli sme na víkendovku, samozrejme, s dodržaním všetkých platných opatrení a nariadení a práve na víkendovom vzdelávaní to prišlo. Čo? Informácia, že máme 2 vlnu a začína lockdown. Práve v nedeľu o 12:00 to oznámil minister školstva, keď sme ukončovali víkendovku. Od toho momentu sme vedeli, že potrebujeme vytvoriť plán, ako školiť on-line.

Často som sa zamýšľal, či môžu byť online workshopy zaujímavé, a  potom to prišlo – spätná väzba: „Dnes bol workshop najlepší, svižný, energický a aj teória bola v pohode. Dokonca aj v online prostredí nás workshop zaujímal.”

Máme tu marec a za sebou 4 workshopy, ktoré prebehli on-line. Pre mňa ako lektora to bola, naozaj, výzva. Po tom, čo som  workshopy zažil off-line a mal možnosť zažiť emóciu na workshopoch, sme ich boli nútení presunúť do online priestoru. Vďaka online možnostiam v zoom, s kahoot, jamboard, miro.com, mentimeter, sli.do, actionbound a inými nástrojmi sme to zvládli. A môžem povedať, že workshopy prebehli bez problémov, zúčastnení účastníci na workshopoch urobili kus dobrej práce, od mapovania potrieb, prípravy projektov a akčných plánov až po prezentácie, spätnej väzby a pod.

Túto výzvu online priestoru sme zvládli a máme pred sebou posledný workshop – vyúčtovania a zhodnotenia, ktoré, taktiež, určite prebehnú on-line. Záverečnú víkendovku, pri ktorej mám stále nádej, že by v počte 25 osôb mohla prebehnúť, nie vo virtuálnom, ale v reálnom priestore a už začíname pripravovať záverečnú slávnostnú konferenciu, ktorú môžem prezradiť, že na 99% prebehne formou live stream a spojíme sa všetci cez PC.

Čo ma tento rok, Show your talent, na Hlinskej naučil? Ako koordinátor a lektor som neustále hľadal možnosti, ako sa prispôsobovať, veriť v nádej lepších dní a v to, že aj online priestor dokáže a umožňuje v dnešnej dobe naozaj veľa, keď sa s ním človek naučí pracovať. Ďakujem, že môžem byť koordinátorom programu a byť tohto súčasťou. Veľa to pre mňa znamená a je to veľká škola nielen pre našich študentov, ale aj pre mňa.

Autor blogu: Lukáš Hrošovský

Prečítajte si aj: Čo mi dal program Show your talent?
Ďalší online workshop?

Program Show your talent je na Žilinskom gymnáziu Hlinská spolufinancovaný Žilinským samosprávnym krajom a Rozvojovou agentúrou Žilinského samosprávneho kraja.

Pin It on Pinterest