fbpx

Workshopy nerobíme len pre žiakov, záleží nám aj na učiteľoch, lebo práve oni vedú žiakov za novými poznatkami.  Ako vyzerá workshop neformálneho vzdelávania? V dnešnom blogu vám, čo to povie lektor Dávid Králik.

Ahoj Dávid, čo bolo tvojou motiváciou stať sa lektorom neformálneho vzdelávania?

S neformálnym vzdelávaním som sa prvýkrát stretol pred deviatimi rokmi, keď som začal pracovať v IUVENTE na národnom projekte KomPrax. Už vtedy som si uvedomil, že mnohé jeho prvky možno úspešne využívať aj vo vzdelávaní a vďaka nim bude formálne vzdelávanie pre žiakov prínosnejším a bližšie k praxi. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo som prijal ponuku Jara Dodoka (ktorého vlastne poznám práve cez KomPrax) stať sa školiteľom učiteľov v projekte Show your talent.

Počul som, že na tvojich workshopoch sa tak trošku ohovárate v menších skupinách, čo je na tom pravdy? 

Techniku ohovárania mi prvýkrát sprostredkovala skvelá koučka a kamarátka Klára Giertlová. V jednoduchosti ju možno popísať asi takto. Účastníci sa rozdelia do trojíc, pričom dvaja budú vždy ohovárať toho tretieho. Háčik je v tom, že ho ohovárajú výlučne pozitívne. Keď uplynie časový limit, ohováraný pozdieľa, čo všetko bola pravda a tiež, čo ho najviac potešilo. Táto technika je jednak fajn ako icebreaker, no zároveň ponúka priestor na krásnu reflexiu, počas ktorej účastníci zisťujú, ako to majú, ak sú chválení a ako, ak chvália.

Čo je cieľom workshopov, na ktorých pracuješ? 

Urobiť osvetu neformálnemu vzdelávaniu a tiež trošku rozšíriť učiteľom obzory. Workshop sme spolu s Jarom nazvali Pašeráci neformálneho vzdelávania a tento názov presne vystihuje pointu. Cieľom je, aby učitelia prepašovali do svojich hodín prvky neformálneho vzdelávania, ktoré im pomôžu skvalitniť výučbu a ponúknuť žiakom viac, než len vedomosti.

Ako vyzerá  workshop pod tvojím vedením, čo môžem očakávať?  

Cvrk prednášania, dosť sprevádzania a kopa reflektovania nečakaných situácií. A keď vravím nečakaných, myslím tým nečakaných pre účastníkov i pre mňa (smiech).

Ako hodnotíš a vnímaš program Show your talent z pohľadu lektora učiteľov? 

Veľmi pozitívne. Na Slovensku sme boli dlho zvyknutí na model: „Kam ma položíš, tam budem.“ Program Show your talent štartuje mladých ľudí, aby vzali svoj život do vlastných rúk prostredníctvom využitia vlastného potenciálu. Poznáš ten príbeh o chlapíkovi, ktorý pracuje na stavbe a každý deň, keď príde do práce, nadáva, že má zas sendvič s tuniakom? Keď už to jeho kolegovia nevedia vydržať, vravia mu: „Veď povedz svojej žene, aby ti tam miesto tuniaka dala šunku, alebo syr.“ Chlapík sa na nich smutne zahľadí a vraví: „To nepôjde. Ja si ten sendvič chystám sám.“ Program Show your talent podľa mňa vychováva mladých ľudí, ktorí si raz budú pripravovať presne taký sendvič, aký im chutí. A to je skvelé

Autor blogu: Dávid Králik

Prečítajte si:
Aká bola záverečná konferencia pre študentov?
Ako vyzerala online konferencia z pohľadu učiteľa?

Pin It on Pinterest